March 25, 2010

.: Its ur choice..... :.

me...nak citer skit. But bukan nak kepoh ekk. saje nak share. Citer ni pun...kawan me yag citer kan. So...tak tau kesahihan nye. But after all this is just a story and kite boleh ambil pengajaran.
Story about this 1 family. Parents and 3 kids. Age around 4 until 1 mth. Husband dia selalu outstation. So leave her and the kids. Tapi dia sangat kuat kerja. So, selalu lah tinggal kan kids with maid. Maid dia yang 1st... she pay rm 1,200. Tapi tak lama...i think around 1 mnth plus je kot. Pastu ade 2nd maid. She pay rm 1,700 monthly. She only cook and take care of the kids je. Not include cleaning. For cleaning, she hire another lady. And some time she love to work overtime...so she have to hire another person to jaga kids dia..at night. Maid yang existing tu tak larat nak jaga sampai malam. And dia selalu balik malam2...coz keje dia yang sangat bz.
Maid dia ade cakap that...if bayar murah pun tak pe. Saya tak larat nak jaga anak2 dia. Sungguh nakal. Tak dengar cakap. Ade sekali tu anak dia jatuh...and of coz lah kan dia marah kan the maid. Dia kata if jaga my kids..jaga je jgn clean. Ayoohhh...me dengar pun pening lah.
Cuba kire sebulan dia spend berapa just tuk jaga anak2 and kemas rumah. Sangat banyak kan. Maid punye gaji...je mengalah kan orang yg kerja opis. hahahaha. And yang paling penting time tuk anak2 tu tak de. Dah asyik keje je sampai malam. Anak nak dengar cakap kite pun susah...coz dia spend time with maid lebih dari kite. And as a maid...i don't think that kite nak marah anak orang kan.
I tak kata she is a bad mother. And i also not saying that me...a good mother coz i choose to stay at home. But some time....when its come to teach our kids. Its start from home. Its start from us. Not only the mother...but both. I know some guy memang bg bulat2 tugas tuk mengasuh ni. pada kaum hawa. Dia kata...i keje..so bz. U lah yang handle the kids. DON'T KACAU ME!!. ......but dia jugak yang ade 'awek' kat luar....adoiii...wahai lelaki. Jgn main lepas tangan je. Anak2 ni anugerah..so kena sama2 didik.
So, if u not there...to explain, to hug...and to scold....what ever yang silap. How they want to understand. May be them kecik lagi...but dari kecik lah kena didik. Jgn sampai dah besar sok...orang tua2 tengah borak pun dia leh menyampuk. Masa tu nak salah kan sapa???
May be, me ...is 1 of the luckiest person. Can stay at home while my hubby dok pi cari duit. We not rich. Banyak benda yang kena sacrifice. But as my hubby always say..its ok...duit boleh cari...but time with kids and how to nurtured them is MOST IMPORTANT.
Pikir2 lah ye. I tak suruh all working mom to quit. But tengok2 lah anak tu. Jgn sampai dok asyik kejar duit je..anak kat rumah...keseorangan. Balance ur time and what ever u do. Remember...time fly very fast. What ever yang we miss tu...tak kan datang balik.

2 comments:

Cioara Andrei said...

Foarte interesant subiectul postat de tine. M-am uitat pe blogul tau si imi place si am sa mai revin sa-l vizitez. O zi buna

love said...

translate from Romanian language :-

Very interesting subject issued by you. I look on your blogul and I Like and I will be back to 1 visit. Good day.

Thank you for dropping by. Glad that u like it. Good day u too!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...