November 29, 2010

:: Roti Arab & Kari Daging


 Today...awal i dah masak...coz dah janji ngan hubby nak masak kari....ceceh with Roti Arab.
walaupun mata ni agak berat..but bangun jugak..kesian pulak coz dah janji dengan dia. 


ni lah Roti Arab..beli kat Tesco semalam..harga lupa pulak. Kat  dalam ade 4 keping yang besar and tebal...
ade banyak flavor ....ade yang bawang putih..and ade yang berempah..but i ambil yang tradisional nye flavor. 


 i panas kan dalam microware and potong...lembut je..and giller kenyang..makan satu keping ni.


Kari daging with kentang....
i bg recipe ye..mane tau ade jugak yang tak tahu masak kari..:p
but lain orang lain cara nye..this is my cara....

bahan2 :
daging/ ayam/ ikan
kulit kayu manis + bunga cengkih + bunga lawang + buah pelaga
daun kari + bawang putih + bawang merah + cili mesin
halia + serai +kentang + santan + air + rempah kari
garam + gula + minyak 

cara2 : 
  • Panas kan minyak. tumis 4 sekawan tu bersama serai and daun kari..naik je bau...masukkan cili mesin, bawang merah, bawang putih, halia, rempah kari..tumis lagi sampai pecah minyak. pastu masukkan daging and kentang, santan and air...letak sedikit gula..biar cepat empuk. Masak sampai kentang empuk and daging masak. Last sekali letak garam and rasa. 


p/s : ade orang letak asam keping. so ikut lah masing2 punye citarasa. 

ok..happy cooking...daaa

xoxo





2 comments:

Bitt (double IS) said...

walla...roti arab tu bleh bakar masuk oven tak?? hehe

love said...

...entah ye...u try lah. but blh sapu with ape2 jem, macam roti biasa jugak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...