March 11, 2010

Lunch ....

Masak nasi goreng Daging je today. Sup Ayam...Ashaff request and Kangkung Goreng Belacan Bercili. Masak nasi goreng tu coz semalam mimpi...hahaha nasib baik mimpi nasi goreng kan..if Nasi Beriani ke..Nasi Jagung ke...adoiiii tak ke kena buat tu...hahaha. Masak ni cam tu lah...niat nak masak simple2 je..but bile tengok ade je barang kat alam fridge....tetiba lak idea2 lain yg muncul. Nasib baik hubby ku jenis yg tak kisah. So far..ape yg kite masak semua dia makan. Tak cerewet. hihihi Nak share tip masak nasi goreng.

Tip nya :-


  • Lepas je minyak panas...masuk kan telur...buat cam telur hancur. Lepas tu ketepi kan ...tak kisah lah nak letak dlm mangkuk lain atau ketepikan dalam kuali je. Lepas tu masukkan bawang putih , cili, daging/sotong/ atau ayam ( ikut selera ya). Masukkan skit stock ayam...yg liquid kalau boleh. Lagi sedap. Oyster sos...fishsos ( supaya tak yah letak garam) Last sekali letak je nasi..kacau sampai sebati. Dah siap. Kenapa letak telur dulu..coz minyak yg masak telur tu lg sedap. And masak letak Bawang putih menyedapkan lagi .naik bau nya. Dah macam bagi resepi lak gayanya. 



Selamat Menjamu Selera....!!

4 comments:

Just Call Me Bitt said...

hey...u memang sedap..i pernah rasa ;)

love said...

Sedap kan. Nampak telur tu cantik je...hihihi

**cry baby** said...

kalau xder fishsos camne?

love said...

Puan nor..if tak de fish sos..ok je. U letak je lah salt. But if ada...u add..lg sedap.. Nanti nasi u nampak lembab je...tak kering sangat. Rasa and bau dia pun lain skit.

If u gi makn kat kedai2 Kelantan..if u perasan...nasi goreng depa semua nye..cam lembab skit kan. Dia org tak pakai garam. Pakai fish sos je. Senang nak agak pun ye.

So, lepas ni if nak msk nasi ke mee goreng..u guns fish sos je. Tapi tengok gak ye. Sebelum beli tu baca dulu kandungan gula kat label tu. I punye my sis beli kan kat Thailand..sana murah..hihihi

Selamat Mencuba..!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...