May 5, 2009

Saat itu....

30 March 09...aku bangun dari tidur nak gi buang air kecil...tetiba je ade blood dlm urine aku. Terkejut gak..but tak de lah panic coz aku dah baca buku kan so..ok lah. So aku call doc tanye lah about that..so dia kate selagi tak sakit..just stay at home....blood tu tanda dah dilate. So....aku seronok lah...iyelah dah ade tanda yang aku bakal jumpe baby yang aku kandung selama 9 bulan ni. On that day jugak lah...bermulalah hubby aku cuti...ialah mane lah tau anytime baby ni nak klr. so on stand by lah ni. Lepak je lah that day. Aku still buat keje umah...tak de sakit ape..aku settle kan semua keje..takut tak sempat nantikan. Dalam hati aku maybe tonight kot aku nak deliver ni.... ....Hari pun berganti hari....aku still tak rasa sakit...sampai lah on 2 April 09, aku kena gi check up. Macam biasalah urine test...weight n doc aku ckp if tak sakit gak..on 10 April terus masuk je hospital..dia induce...Mmmm dalam hati aku..tak nak induce..sakit n letih lah...aku dah rasa masa Ashaff dulu. Balik lah ptg tu...relax.
Malam tu dalam kul 11pm..aku rasa sakit..tapi sekejap2 je...n tak lah sakit sanagt..biasa je...macam period pain tu...sampai kul 4.00am....Bila aku ckp je ngan hubby aku nak gi hospital..tetiba je hilang sakit tu. so biar je lah...aku sambung je tidur balik...dah tak sakit kan. So, pagi tu aku call doc..n citer lah..n dia kate if aku nak check then dtg lah hospital. Tengah hari..jumaat tu aku gi lah check...ish..ish..baru buka 1cm je rupanye....punya lah frust. Balik lagi. Tapi kali ni aku dah pack baju semua. Kesian hubby aku n Ashaff. Petang tu dalam kul 6.00pm...tetiba je aku rasa sakit. Kali ni aku catit semua contraction. Sakit dia..sama lah cam period pain tu. ok lah kan. Aku leh handle. Aku punya sakit tu sampai lah mlm dalm kul 12.00pm. Lepas tu hilang..n aku sambung lah tidur. Letih kan.
4 April 09...dah hari sabtu dah....aku still tak deliver lagi...penat rasanya tunggu. Petang tu tetiba sakit...sedikit kuat dari sebelumnya..but aku still boleh handle lagi. So , tak de lah aku gi hospital..ialah nanti false alarm lak...buat penat je. Petang tu dengan sakit2 ni ....aku gi berjalan. Ialah dok umah je boring lah. Aku punya sakit tu sampai lah ke malam... Makin lama makin kuat..but still boleh handle lagi. Contraction aku semakin kuat...around kul 4.00am tu..aku cam kejap duduk..kejap bangun..berjalan..sampai aku sempat kemas umah lagi...Dah..tak tau nak buat ape.. Kalau aku duduk je..nanti lagi terasa sakit tu..so aku buat2 lah buzy. Tidur memang tak dapat lah... Bila dah tak tahan sangat...aku ajak hubby aku gi hospital....n kesian pulak ngan ashaff coz dia still tidur lagi. Kena lah kejut dia..n nasib baik dia ok..tak buat hal. Dalam kul 5 lebih sampai kat emergency HUKM....check semua rupa nya aku dah buka 7cm. Dalam hati aku...ooo macam tu rupanya sakit nak bersalin. Iyelah masa Ashaff dulu aku tak dapat rasa sngt..coz sakit je aku terus gi hospital n ambik epidural. Sakit dia...mak oii...tipu lah kan kalau org kata nak bersalin tu tak sakit. Sakit dia...macam period pain tu X 10. Itulah sakit nya. Dalam kul 7.30am aku terus masuk labour room. Cam biasalah lah tukar baju..n dia suruh kite buang air besar. Lepas tu doctor aku pun sampai. Dia kate if u rasa sakit je..teran..aku pun teran lah..sakit dia mak oiii...sakit beb. Teran punya teran....baby tak klr...saku cam dah tak larat dah...ialah..dengan tak cukup tidur..n tak makan lagi..mane lah nak datangnya tenaga tu. SO doc tu decide pakai kiwi vacum...so ok lah. But sebelum tu dia gunting skit...aku boleh rasa kat mane dia gunting..sakit tak lah coz sakit kat dlm perut tu lagi kuat..mengatasi segalanya. So..at the same time aku teran..doctor tu pun vacum..mase tu memang sakit gilerrr lah....mase baby punya kepala kat vagina tu...sakit dia...aduhhhh....sakittttt...but bila kepala dia dah keluar..punya lah lega..aku teran skit lagi je tuk keluarkan bahu dia. Lepas tu punya lah lega....aku dah tak kisah dah....coz semua dah settle...baby dah klr. Doctor aku ckp..mase aku teran baby tak klr coz tali pusat dia berbelit kat kepala skit...n that reason doctor vacum coz heart beat dia dah slow..so aku tak kisah lah...yang penting semua sihat...baby pun sihat. Lepas je baby dah keluar....2nd stage pulak...nak keluar kan uri....doc tu tekan2 perut aku...n buk...buk..uri keluar..mase tu lagi lah lega kan..terasa perut tu kosong gilerr. Dah keluar semua..time tuk jahit lak..aku boleh rase doc tu jahit satu2..aku dah tak kisah dah...ialah dah lega. Dia bius lah skit..so tak lah sakit sangat. But best lah aku boleh rasa jarum tu satu persatu.... After semua dah settle..nurse tu dah bersih kan aku...aku pun dah boleh keluar. Dia org bagi aku makan roti n milo panas. Nak makan tak d selera ialah penat gilerrr kan..aku telan air milo tu je..coz haus. Kali ni hubby aku dia masuk sekejap2 je dalam labour room tu coz dia nak jaga Ashaff yang tunggu kat luar, n yang sebenarnya dia tak sanggup nak tgk...ialah mase 1st time dulu dia tunggu dari mula sampai habis kan..so dia tau what to expect.....hihihi Dalm kul 8.30 aku keluar lah...sekejap je...1 jam ...tak lah macam Ashaff dulu 8jam aku kat dalam labour room tu. Alhamdullillah...semuanye selamat aku n baby pun sihat. Dah genap sebulan dah Mohamad Aiden (berat dia masa lahir 3.6kg). Sekejap je...but aku still tengah berpantang ialah 44 hari kan. Pengalaman bersalin ni seronok sebenarnya. Ialah mase 1st time dulu lain...2nd time ni lain. Dua2 aku dah rasa..with epi or without. Kembar air or kembar darah. But bagi aku kembar darah lagi senang dari kembar air..ialah sakit tu kurang n kite bolah manage. But bagi sesiapa yang memang tak tahan sakit tu..boleh lah ambik epi...tak salah. Tapi sakit lepas tu..tahan je lah. Kali ni aku rase aku recover cepat skit..ialah maybe becau aku dah tau what to expect kan. Kesakitan tu tak lah teruk sangat. Boleh handle...hihihi Maybe becau ni 2nd so senang skit lah. So..kepada sesiapa yang expecting tu..banyak2lah baca buku n bertanya pengalaman2 org yang sudah melaluinya..bukan tuk takutkan diri but untuk persediaan..at least we know what to expect....

2 comments:

Bitt said...

alhamdulillah semuanya selamat...congrate...baca cite ko ni terus terasa sakit balik...huaauhauahuahuaa..update la selalu kalo free ek ;)

mama_ieta said...

pergh kembar darah lagi sakitkn...mcm aku dulu mengandung ci hidayat smp hospital dh buka 8cm kalau lmbt aku gie confirm beranak kat umah...hehehe...tp yg pasti kita sebagai wanita dpt merasa betapa nikmatnya pengalaman bersalin....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...