August 10, 2011

~Kuasa ke Puasa?


Salam Ramadhan : )

...hah... siapa yang berkuasa?...and siapa lak yang puasa?....angkat tangan... hehehe
i nak citer pasal budak ni... dia puasa taw tahun ni...Alhamdulilah.
tetapi.... dia nyer pelat Cino still de lagi ok..walaupun dah semakin besar kan. huhuhu 
Dia cakap PUASA..is KUASA...last2..i suruh ckp fasting jer..hah..kan betul. heeee

Day 1 -.... puasa till kul 1 pm jer. coz bile tengok aiden makan coklat. Dia pun kelaut. 
Day 2 - ... cakap u nk puasa tak?.... dia jawab...ermmm...sambil senyum ekk...adehhh
Day 3 - ... tak jugak pose nyer...coz cam tak larat. 
Day 4 - .... balik dari sekolah, dia cakap de kawan yang pose....
Day 5 - ..... lepas i suap dia semangkuk nasi tuk lunch...tetiba dia cakap.. "eh, i nk pose lah!" tetiba

Malam nyer.... daddy dia have conversation ngan budak gemok ni. Borak nyer borak...dia kate nk pose sok nyer. Tetapi... de habuan lah kan. Motivation tuk dia pose. oklah.. kite tengok yerr cam ne...


Day 6 -..... pose till kul 3.... ni muka2 orang yang beriman... cehhh....comeyy jerrr : ) 


Day 7 - ..... gi Ikano. Dia cam dah tak tahan. Dalam kete cakap nak gi makan. Dah tak tahan katanyer.
I belikan roti and ribena...kenyang!! 
Tanya " nk pose x sok? "  yap... i nak pose!! 


Day 8 -..... pose yerr.. Monday tu . tak pernah2 tertidur dalam kete. Ni mase otw ke sekolah. kepenatan yang teramat. Budak yang sebelah tu ..tipu jerr...tengok mata..bukan main kejam lagi mata. hehehe
dia sekarang sangat mengikut pe yang abang dia buat. Berhati2 yer bahasa dan tingkah laku nyer.... haishhh 


Still day 8... dah around 6 lebih kan. muka dah monyok ekk. Dia cakap.. 
"mama, i hungry lah! "... heeee
i kate kejap jer lagi...sabar ok.... 


almost 7 pm kan. dah lentok dah....
kejap2 dok tengok jam. Dia  dok kat depan jam... pastu cakap...eh..dah 7 dah. huhu
sabar..belum azan... 
tetiba teringat.. i dulu cam gini ke?... hehehe


hah...azan sudah.... 
tak sabar2....tak taw mane satu nak makan kan... But capai air dulu.. 
karipap n soya bean. hehehe

Alhamdulillah.... hari ni dah masok hr ke-3 dia puasa penuh. : ) 
walaupun muka cam monyok jerr bile tiba kul 5 tu kan. But kire ok lah.. bagi dia yang berumur 6 tahun..dan x nak bersahur. heee....
Bile kul 7 jerr... dia duduk depan jam. Tunggu kan... kul bape ni nak buke nyer. But bile pose ni makan kurang skit lah. agaknyer x selera kan. But air.. banyak dia minum. Bak kate hubby.... kurus lah anak i. hehehe

Susah sebenar nyer nak didik anak ni. Takot terlalu memaksa... nanti pecah pulak. Tapi kalau tidak, takot tak mengikut. ermmm. Jangan buat kerna..ibu bapa yang suruh..but buat kerna tahu itu perintah dari NYA. haishhh, bile nk cakap pasal bende ni. serba salah pun yer jugak kan. Iyelah... bile bulan pose ni...ramai yang tak sanggup nak buat. Macam lah kena pose setiap bulan. And yang lebih perit bile.. orang2 muda...dan sehat2 pulak tu. adehhh. Malu sungguh rasa nyer. Bile tengok yang gi drive thru kul 12 lebih... ermm cam ne nak cakap tu. Nak simpan tuk buka ke? sendiri tanya.sendiri jawab lah yer. 

Ingat mengingati lah semasa kite. Tapi kalau asyik kena ingat kan....and sendiri..saje2 buat lupa. ape lagi mampu dibuat kan. Pandai2 lah. 

Kepada yang berpuasa tu... selamat berpuasa. 
Enjoy selagi kite boleh menjalani ibadah ini. Insyah'Allah... 

xoxo 

4 comments:

Mrsfaizorworld said...

selamat berpuasa.. comel anak awak!

love said...

tenkiu... selamat berpuasa jugak..

:)

Bitt (double IS) said...

wowww ashraf nampak sangat besar n handsome...besar betul la bdan dia...geram i tengok...perghh

hahahhaha si adek memang standrd suka meniru...haihh i peningkadang2 nak suruh si abg behave...

send regards to ur family ;)

love said...

.. tu lah Bitt. sngt besar kan badan..heheh ... tu pun mkn mlm kurang tu.

adik dia memang tukang copy...heheh

tq bitt... will do. U 2 ok... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...