January 17, 2011

:: Roti Jala


ni..last Friday punye tea time. Tengah rajin buat ape pun jadi kan..
Lepas je hantar ashaff ..tengah hari nye masak kari daging with kentang. 
Nak recipe..click sini ye
pastu petang nye...dalam pening2 kepala tu ...sempat lah buat ni. 
my mom punye recipe...


Bahan-bahan :-
1 1/2 mangkuk tepung gandum 
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
air

  • Campur semua nye dalam blender atau food processor. 
  • Air tu ikut lah ye..agak je. Jangan cair sangat. 
  • Pastu tapis ye...make sure tak de lump. 
  • Panas kan kuali...letak minyak sedikit. 
  • Ceduk dalam acuan pastu jala lah atas kuali panas tu. 
  • I pakai non stick pan..so tak yah minyak. 
  • Nak lipat ke ...gulung, ikut suka ye. 


ni acuan nye.

Satu mangkuk tu ..i dapat around 25 ke 27 kot roti jala. Sedap and puas lah makan. 
Dip pulak with kari pekat..perghhh..memang layan. Ashaff makan siap bertambah. Suka2...
Lepas dah siap semua nye..macam ade idea pulak nak ubah2 recipe ni...may be with something sweets. 
tunggu ekk...nanti i let u know...daaa

Happy Cooking!!

xoxo







No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...