December 10, 2010

:: Karipap Kentang Daging


Ni ashaff nye favorite. Kalau beli mesti dia sorang yang mengadap. so..bile balik kampung..my mom lah rajin layan budak gemuk ni. Mula2...pagi tu i dah beli kan dia karipap kat untie i...so dia dah bedal 4 keping. Petang i nak keluar tu, dia pesan nak karipap lagi...ish..mane pulak nak cari petang2 tu..so my mom kate tak pe lah esok mak buat kan. so beli lah kentang and segala bagai. This is my mom recipe.....



Inti Kentang Daging...

bahan2 :
Kentang - kupas and potong dadu
daging cincang ( if tak de daging ..nak tukar with ikan bilis pun boleh )
cili mesin + bawang putih+ bawang merah
rempah kari daging ( if pakai ikan bilis..than rempah kari ikan )
air+ garam + gula + minyak sedikit

cara2 :
  • tumis cili, bawang putih n bawang merah.  
  • lepas tu masukkan daging and kentang. 
  • Masukkan rempah kari gula n garam.
  • masukkan air..biar lah kentang tu empuk. 



Untuk buat kulit nye...

bahan2 :
tepung + marjerin ( cair kan)
air garam 

Cara2 : 
uli semua bahan...sampai boleh bentuk. agak2 lah ye..i selalu buat tak de sukat2 ni. 




buat bulat2 and gelek..letak kan inti nye..and tutup..if nak cantik..tekap dengan benda yang bentuk bulat.
if nak pakai yang acuan tu pun boleh.. lagi senang.
my mom buat manual punye. tak de main tekap2 ni...
orang dah biasa kan. 



kelim yang tepi pun sendiri jugak. yang ini i belum katam lagi..so i kalau buat tekap je...
itu yg terbuka2 tu...


my sis pun dah master dalam ini kelim...nampak cam senang 
but nak buat..tah ape2 tah jadi..hehe




tengok lah..tak sabar tau budak ni. since dari start masak inti..sampai lah orang uli tepung..dia sibuk tanye..
dah siap ke belum.... pastu dia tengok yang dah siap ni..dia nak makan...( raw punye)


dia pun sibuk main tepung...


dah siap dah...penat i goreng..hehehe
ashaff makan 7 keping..dia kate "my stomach tired already!!..."
dia sangat suka and really enjoy my mom cooking..just like me....


and ya..sangat sedap...lebih2 mom yang masak kan....
Tq mak....

tip : minyak untuk menggoreng tu jangan panas sangat..nanti kulit karipap tu tak cantik. 
and jaga api ye..jangan sampai hangus pulak. 

Happy Cooking !!

xoxo





2 comments:

cmba said...

tang nak "pintal" aku FAILE!!!

love said...

same lah u.... hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...