October 18, 2010

:: Asam Pedas ::




ni masakkan orang Malacca....Asam pedas. Tapi kat sana..lebih terkenal kalau asam pedas tetel...makan pulak with nasi panas2..pastu ade ikan masin or telur masin..with ulam2 and sambal belacan...perrgh....sodap!!

sapa ekk yang tak tau masak asam pedas. senang je...........


Bahan2 :- 
Ikan / daging / tulang / ayam ( ikut suka )
cili kering - dikisar
bawang merah - dikisar
bawang putih - dikisar
halia - di kisar
serai - di ketuk 
kunyit hidup atau serbuk
daun limau purut
air asam jawa
garam 
gula 
lada hitam
minyak 
terung atau bendi ikut suka ye...

Cara2 :-
Panas kan kuali dengan minyak. masukkan cili yang telah di kisar bersama bawang2 tadi. Biar dia sebati dulu...baru masukkan halia ..serai n kunit hidup...biar kan sampai garing. ( penting tau tuk garing kan cili..kalau tak nanti tak sedap n sakit perut pulak kalau cili tak masak dengan betul. )
pastu masukkan air asam jawa and daun limau. masukkan ikan pastu gula..garam. biar kan sampai mendidih...last sekali baru masukkan lada hitam. Nak letak bendi atau terung ikut suka. 
Itu je. senang kan. 

tapi kalau nak masak asam pedas daging atau tulang. kena rebus dulu tulang nye....kalau tak nanti berminyak sangat lauk nye. Ikut selera dan kerajinan masing2 lah ye. 

selamat mencuba .... daaaa

xoxo



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...