April 12, 2010

:: naughty or rude?? ::

Hello.... How ur day?? Mine as usual..bZzzzzz.... But its ok, can handle this. Banyak actually nak update kat blog ni...but start with is story dulu lah ekk...
Hari tu my sis ade bring dia nye friend dtg rumah. She have 2 boys. Yang first tu dah besar around darjah 2 kot..but another 1 is around 4 5 yrs i think. Yang me nak citer ni about yg 2nd tu. Bile dia arrived je kan...he like shout here and there..."Oiii..oiii" like that. This thing happened on Aiden birthday. I macam...terkejut gak. But b4 tu my niece dah citer lah about this boy..but me cam ok2 je. Biasalah kan budak..naughty. Pastu kan dia terus je masuk..tak salam tak ape...terus gi pegang Ashaff nye toy(block). I macam...OK. This is 1st time me jumpe them.
Pastu dia makan as so on lah. But me tengok cam dia tak kisah pun ni rumah orang and dia buat cam rumah sendiri. Main all the toy lah..which is ok by me lah..coz all the kids pun playing gak. But after that he shouting lah....pastu mom dia ckp pun dia cam tak dngr. Pastu air tumpah...and dia cakap dng nada agak menjerit.."Alah sikit je.." I macam..ok what ever lah budak ni.
After semua dah balik...my sis lepak kat bawah lah with friend dia tu. After a while...anak my sis naik..nak mintak air..so its ok with me. But then kan dia pun naik that kids. Entah apa tah dia bwk..pastu dia tuang air..tumpah semua. Pastu pijak2...then keluar je. hahahaha. Me nak cakap ape..dah anak orang kan. Me ingat dah habis lah..pastu jap lagi tu dia naik lagi....buat bende yang sama...and kat dalam try tu ade air tau..me nye container tu air meleleh skit. Dia main campak je cup tu dalam try tu..boleh. Adoiiii...mom dia pun cam tak kisah je. Dah lah 1st time dtg kan..pastu u cant' control ur kid.
Itu nak cakap naughty ke? Or rude? For me itu rude lah....Me paham if kid naughty...or main2 with friend and sampai lupa. But if ur mom cakap tak dengar and some more u shout at her. Alamak lah kan.!!!!
I can tolerate with naughty kids but not rudeness. Me takut sngt if my boys cam tu..which i always talk to Ashaff about this. U can't do this and that..because it rude. Takut nanti orang tak suka. Tapi in that case..nampak sangat yang orang lain jaga anak dia..coz she is working mom. So memang tak makan saman lah itu budak. My hubby senyum je..when dia tengok me cam tak selesa with them. Iyelah....if my anak2 buah..like that memang dah kena jerkah dah with me. Nasib baik anak orang. To all mother...tak kira lah u keje atau tidak. Tak kira lah u jaga sendiri..or tidak. But when its come to kid...please lah teach them some manners. Explain to them itu rumah orang..or some thing u tak leh buat. Marah its ok....and some cubit also might help. That what i do..when my kids won't listen. Itu tidak meletakkan kite as a bad mother. Ok..so do what u need to do. Ni kire luahan rasa hati lah ni huhuhuhu. To my kids..jgn cuba2 nak buat perangai like that. U won't see an angle in me...hahahaha ok then until next entry..daaa XoXO

5 comments:

**cry baby** said...

tu classified as xmakan saman & xtau malu! kalau i nmpk, i sorok2 cubit die (which i pernah buat kt anak cousin i sbb geram sgt!) tapi..risaunye kalau anak i camtu nanti! tapi, harap2nye tak la!

**cry baby** said...
This comment has been removed by the author.
love said...

...marah sgt nampak..sampai post 2 comment ekkk...hahaha

kalau anak buah i dah cubit dah. Ni anak org..dah mak nye pun cam lemau je...cam no.

Insyah'Allah tak kot....u cubit je lah if anak u cam tu...huhuhu

**cry baby** said...

ala yg i cubit tu pun anak orang. mak dia ada je.tp mmg geram sgt.dtg umah org tp xder manners. pernah dtg umah kitorg pecahkan pasu. lg nk tmbh geram...parents die cam xmarah sgt pun! takat marah sikit2 je..eiiii!! mana la xpanas je tgk bdk tu! manjakan anak tak bertempat!

love said...

ahh kan..ade parents memang cam manja kan anak x bertempat.

And ade tu ckp...eh...tak leh marah budak2 ..nanti dia degil. Cam tu pun ade. Psstu tak marah nak buat cam ne....Tunggu besar lah ye..baru paham kot..entah lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...